• 0519-555100
  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto- en video installatie van Luc ten Klooster

In museum Swartwoude is tot 1 april 2020, een foto- en video installatie van Luc ten Klooster te zien. De opstelling bestaat uit filmbeelden, gedichten en foto’s, geïnspireerd door de Amelander legende Rixt van het Oerd. De buiten fotodoeken gaan op inschrijving verkocht worden. Tot 1 april is het mogelijk om een uniek doek in bezit te krijgen.

De legende van Rixt kan gezien worden als een verhaal over een zonderlinge vrouw, een strandjutter en heks, die ooit de duinen van Ameland onveilig maakte en daarvoor gestraft werd met waanzin en het verlies van haar zoon Sjoerd. Maar kan Rixt niet ook gezien worden als een vrouw van vlees en bloed zoals wij ze ook nu kennen? Een vrouw met een ‘bewogen leven'? In de interpretatie van kunstenaar Luc ten Klooster is Rixt een buitenbeentje in het dorp waar zij opgroeit omdat zij afwijkende gewoontes heeft. Gewoontes die door de anderen niet begrepen worden en daarom leiden tot afwijzing en zelfs verstoting. Vrouwen of mannen die in vroeger tijden al snel werden bestempeld tot heks, tovenaar of duivel, eenvoudigweg omdat men hen niet begreep.

Niet de oude heks staat voor Luc ten Klooster centraal, maar de tragische moeder die ooit jong was en haar dromen had, en die wij ook nu overal op straat zouden kunnen tegenkomen. In onze straten of in de straten van een ver, misschien door oorlog of armoede geteisterd land. Rixt die met haar zware strandjuttersbuit over strand en Wad zeult. Een buit die ook symbool kan staan voor de last van het leven die wij met ons meeslepen. Voor ten Klooster staat Rixt ook symbool voor de eeuwigdurende strijd van de mens tegen zichzelf en tegen de elementen. En voor de symbiose tussen mens en natuur. Een symbiose die er ooit was maar die in onze huidige tijd verder weg lijkt dan ooit.

De foto- en video installatie van Luc ten Klooster is tot april 2020 in museum Swartwoude in Buren te zien.


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 0519-555100 of 0622485795

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2020
Uitkomstdata 2020

Disclaimer

Contactformulier

© 2021 De Amelander. Alle Rechten Voorbehouden. Design by Webtool4all