• 0519-555100
  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuws over Ameland

Lees hier waar we in de Amelander over scrhijven

Het is onderwijl traditie geworden dat de uitgever voor het laatste nummer van het jaar Nat Zand schrijft. Soms is het een ronkend verhaal met een eigen visie op ons eiland of op de wereld. Dit keer wil ik me beperken tot feiten.

Nat Zand is de rubriek waarin de redactieleden hun eigen visie en mening kunnen geven. Het eerste Nat Zand is geschreven in 1996 door Margreet Halma. In 2020 is het dus al 25 jaar geleden dat we begonnen zijn met Nat Zand. De foto die wordt gebruikt is 25 jaar geleden gemaakt door Margreet. Het is nog steeds dezelfde foto! We hebben er alleen een kleurtje onder gezet.

Natuurlijk moest ik even in ons archief kijken om precies te weten wanneer we met deze rubriek zijn begonnen. Tijdens het bladeren viel mij op dat we over talloos veel onderwerpen hebben geschreven. Verder is het me opgevallen dat sommige onderwerpen nog steeds actueel zijn. Er zijn mensen die zeggen: je moet niet naar het verleden kijken maar je richten op de toekomst. Deze mensen hebben gelijk maar, er is geen toekomst zonder verleden of zonder het verleden te kennen. Wat mij verder is opgevallen is dat we veel jonge mensen een podium geven om te schrijven en dat de meeste redactieleden hun carrière bij ons blad uitsluitend beëindigen door ouderdom.

We schrijven vanuit ons hart. We schrijven over onderwerpen waarvan we denken dat onze doelgroep die graag wil lezen. Geen negatief nieuws, soms kritisch maar altijd met een positieve ondertoon. Natuurlijk mengen we ons in discussies, we hebben een mening en geven onze visie. Soms proberen we de keerzijde te tonen maar realiseren ons terdege dat er alleen een toekomst is wanneer we eerlijk en oprecht schrijven over de vele onderwerpen die we tegen komen. Wat mij verder bij het doorbladeren is opgevallen, is dat er de afgelopen jaren niet meer is geschreven in het Amelander dialect. Een dialect dat we eigenlijk voor de toekomst moeten bewaren. Een onderwerp waar we iets mee moeten!

Dit Nat Zand schrijf ik aan de vooravond van onze vakantie. Even weg van Ameland, even niets doen, even een boek lezen. Maar na een week geen strand, zee en duinen kriebelt het allang weer om terug te gaan naar het eiland. Op Ameland genieten we van alle prachtige dingen die op ons pad komen. We koesteren het verleden en kijken vol verwachting uit naar 2020, de 56ste jaargang van de Amelander en het 25ste jaar waarin onze redactieleden kunnen schrijven over wat hen bezig houdt.

Wellicht dat we alle verschenen Nat Zand verhalen op onze website gaan plaatsen zodat u zelf kunt lezen hoe de geschiedenis zich herhaalt.

Mede namens de redactie en alle andere medewerkers aan de Amelander wensen wij u prachtige en gezegende Kerstdagen en een voorspoedig 2020.

Klaas en Anneke Touwen


Het klimaat is letterlijk en figuurlijk een hot item. Het klimaat in een notendop is het gemiddelde weer over een bepaalde periode. Het klimaat is niet stabiel want het kan door natuurlijke en menselijke invloeden veranderen. Dat het klimaat op aarde verandert, is inmiddels in vele wetenschappelijke studies bewezen en aan den lijve ondervonden de afgelopen tijd. Ik fietste vroeger altijd een uur naar school en ben in al die jaren nog nooit tijdens een plensbui van vijf minuten, zo tot op mijn hemd natgeregend. Dat veranderingen erbij horen weet ik, alles verandert namelijk voortdurend al eeuwenlang. Gelukkig maar trou-wens, wellicht hadden we anders nog in grotten gewoond, het wiel niet uitgevonden of in de kou gezeten. Maar dat het klimaat verandert is echt andere koek, dat heeft een veel grotere impact dan de uitvinding van bakstenen, het wiel of vuur.

De klimaatstaking in Den Haag op vrijdag 27 september jl viel precies in onze vakantie, dus echt staken was het niet wat we deden, maar je stem laten horen is minstens zo belangrijk. Daarmee kun je verandering in gang zetten, in je eigen veilige bubbel blijven praten brengt geen veran-dering. Want hoe zal de aarde eruitzien voor de kinderen van onze kin-deren? Ik gun onze toekomstige kinderen een wereld die net zo mooi en bewoonbaar is zoals ik haar heb leren kennen en bewoon de afgelopen 35 jaar.

Op die vrijdagochtend hebben we samen met mijn moeder en kinderen een spandoek gemaakt met daarop de tekst: ‘Help de wereld vergaat redt het klimaat’. Daarna vertrokken we naar het centraal station, aanvanke-lijk nog grappend dat we de enigen zouden zijn. Terwijl we een plek in de trein naar Den Haag zochten beek al snel dat we dat absoluut niet waren. De hele trein was vol mensen met spandoeken in alle soorten en maten. Aangekomen in Den Haag was het park waar alle klimaatstakers verza-melden al snel te klein en werden we verzocht om ruimte te maken door alvast te gaan lopen. Dus spandoek omhoog en gaan! Eerst nog wat on-wennig lopend tussen alle klimaatstakers, de ontelbare vlaggen, span-doeken waar je maar kon kijken en de teksten die door megafoons schalden. What do we want? Climate justice! When do we want it? Now! Ik kan je wel vertellen dat maakte indruk, veel indruk, mensen uit alle lagen van de bevolking, jong en oud allemaal bij elkaar gekomen voor hetzelfde doel. Het drong ineens nog meer tot me door dat zonder een grote verandering de wereld zoals ik haar ken onherkenbaar gaat veran-deren. Zoals de bakstenen, het wiel en het vuur de mens verandering en verder bracht, brengt het klimaat nu ook verandering. Alleen helpt deze verandering mij niet verder maar bewerkstelligt het juist het tegenover-gestelde.

Deze staking inspireerde mij om er oprecht zorg voor te gaan dragen dat de klimatologische verandering minder groot zal zijn voor de kinderen van mijn kinderen. Het mooie is dat wij als mensen kunnen veranderen, daarom zijn we waar we nu zijn. Dus: What do I want? Climate justice! When do I want it? Now!

Coosje Verbrugge


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 0519-555100 of 0622485795

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2020
Uitkomstdata 2020

Disclaimer

Contactformulier

© 2021 De Amelander. Alle Rechten Voorbehouden. Design by Webtool4all