• 0519-555100
  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuws over Ameland

Lees hier waar we in de Amelander over scrhijven

Op Ameland is men heel creatief, op vele gebieden, zo ook met textiel en wol. Een club zeer creatieve dames hebben het wol vilten al aardig onder de knie en vilten de mooiste dingen met elkaar. Vilten is vermoedelijk een van de eerste vormen van textiel die de mens ooit vervaardigde.


‘Over 5 jaar trekt Waddencampus jaarlijks zo’n tien kennis- en onderwijsinstellingen (mbo, hbo en wo) naar Ameland. Ook koppelt Waddencampus zo’n honderd studenten aan onderzoeksvragen en ideeën van ondernemers en organisaties op het eiland. De resultaten vormen een belangrijke motor voor innovatie en transitie naar een circulair en zelfvoorzienend Ameland.’ Dit is de stevige ambitie die Waddencampus afgelopen jaar heeft geformuleerd.


‘Het paddenstoeltje noem ik Muizenstaart-oömyceet’, vertelt Theo Kiewiet, maar het heeft officieel alleen nog maar een wetenschappelijke naam: Peronospora myosuri. Theo heeft lang moeten wachten vóór hij zijn vondst bekend kon maken, want hij ontdekte deze kleine paddenstoel al in maart van dit jaar. ‘Maar de kersteditie van de ‘Amelander’ is bij uitstek het moment om paddenstoelen te bespreken, dus ik toon in dit kerstnummer voor het eerst graag een foto van deze ontdekking. Dat deze paddenstoelsoort nog nooit eerder in Nederland is gevonden is niet zo verwonderlijk, want het komt alleen voor op een zeldzaam plant. Ik heb lang gezocht naar het plantje van maar een paar centimeter hoog, wat dan ook nog eens groeit tussen het gras. Dat op dit plantje deze oömyceet voorkwam, hebben we te danken aan de koude en natte maand maart op Ameland, waardoor het ideale klimaat ontstond voor deze waterschimmel, de groep organismen waartoe deze ‘muizenstaart-oömyceet’ behoort.


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 0519-555100 of 0622485795

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2020
Uitkomstdata 2020

Disclaimer

Contactformulier

© 2021 De Amelander. Alle Rechten Voorbehouden. Design by Webtool4all